Home
Stichting Wildervanck - Wildervank
Margaretha Hardenberg
Cultuurcentrum
kleine
 concerten
presentaties
recepties
lezingen
tentoonstellingen
trouw en rouw
etc. etc.
E-Nieuwsbrief 3, jaargang 4
Wildervank, september 2011

In de steigers

Wie op dit moment langs de Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank rijdt, kan het moeilijk ontgaan dat er flink wordt geïnvesteerd om het oude gebouw weer in oude luister te herstellen. Steigers tot aan de hoge goten omarmen de oude dame. Dat is nodig omdat bijna het gehele voegwerk wordt vervangen door beter materiaal. Ook zal binnenkort het schilderwerk opnieuw gedaan worden. Om de kerk helemaal goed bestand tegen weer en wind te maken, wordt daarna nog een groot deel van het pannendak vervangen.

Deze maatregelen bleken noodzakelijk omdat er in het verleden teveel vocht in de kerk binnendrong. Wie wel eens binnen in de kerk de muren en het overkoepelend gewelf heeft bekeken, zal ook onmiddellijk begrijpen dat ingrijpen dringend nodig was. Grote stukken van het pleisterwerk zijn verdwenen of hangen er in grote bladders bij.

Als de buitenkant weer helemaal in orde is, wordt ook de binnenkant opgeknapt. Het kan zijn dat de kerkruimte dan maandenlang alleen maar door bouwvakkers zal worden bevolkt. Voor alles kan worden afgerond – hopelijk met het volledig herstellen van het orgel – zal het nog wel even duren. De toren zal ook nog onder handen genomen moeten worden.

Al met al kost het heel veel om het gebouw te restaureren. Het is specialistenwerk. Een van de eerste dingen die gedaan zijn, was bijvoorbeeld een deel van de enorm dikke balken onder de kap te vervangen. Een paar meter werd verwijderd en nieuwe stukken werden er keurig weer ingepast. Alles op verantwoorde wijze, puur stevig houtwerk.

De huidige werkzaamheden worden deels betaald uit een subsidie van het ministerie en voor de rest uit een hele serie financiële ondersteuningen uit allerlei fondsen. Half augustus stond er een heel korte vermelding in de krant over een forse nieuwe subsidie die toegekend was aan de Margaretha Hardenbergkerk in Wildervank. De Stichting die het kerkgebouw tegenwoordig beheert, was met die toezegging ook heel erg in haar schik. De toegekende subsidie wordt uitgesmeerd over de komende zes jaar en het stichtingsbestuur zal nu ook nog naarstig op zoek moeten naar de overige benodigde gelden.

Tenslotte verwacht het Rijk dat de eigenaar van een monumentaal gebouw zelf ook een derde deel van de kosten draagt. Dus zullen nog weer een hele reeks van instanties aangeschreven moeten worden. Voor de eerste fase – voornamelijk de buitenkant dus – is dat in ieder geval goed gelukt.

Programma

Zaterdag 10 september
10.00 ~ 15.00 uur
Open Monumentendag

Een meer dan 300 jaar oud gebouw! Gebouwd vlak na het begin van de vervening. Voor wie durft laten we de enorme balken van de kapconstructie zien.

De buitenkant wordt nu opgeknapt. Na 1 januari gaan we verder aan de binnenkant. Binnen kunt u de oude preekstoel en de herenbanken zien. Buiten de gedenksteen voor Adriaan Geerts Wildervanck of graven van bekende Wildervankers.

Martin den Hollander bespeelt ’s morgens het orgel
Het Jeugd Symphonie Orkest Drenthe (JSOD) repeteert vanaf 11.00


Zondag 11 september
15.00 - 17.30 uur
Harry Niehof
Folk, blues, rhythm & blues, soul, americana: Allerlei met de hand en met het hart gemaakte Engelstalige muziek heb ik gespeeld, en altijd was ik op zoek naar die kernachtige tekst met veel zeggingskracht en weinig woorden. Het lag zo voor de hand dat ik het niet zag: Ik kwam terug bij Groningen, de plek waar ik mijn hele leven aan had willen ontsnappen. Een plek waar de (meeste) mensen zwijgen als ze niets te zeggen hebben, waar nog genoeg ruimte is voor weinig woorden ...


Vrijdag 7 oktober
20.00 uur
Tineke Rouw, buikdanseres en zangeres van Groningstalige liedjes. Expressie en elegantie. Tineke brengt met haar groep een presentatie van hoog niveau. Haar liedjes met zelfgeschreven teksten weet ze op hartverwarmende wijze over te brengen.


Vrijdag 11 november
20.00 uur
Annechienus Pot en Bert Kraan,
begeleid door Cas Straatman op de piano.

De beide zangers hebben lange ervaring op operettegebied en zij zullen de prachtige akoestiek van de oude kerk ten volle kunnen benutten.

Op het programma staan Nederlandse liedjes van Wim Sonneveld en Willy Alberti, Gronings repertoire ( van Ede Staal en uit de Lindebörg) en romantische Duitse en Weense melodieën. Een uitstapje naar het zonnige Italië zal deze nostalgische avond muzikaal afsluiten.


Zondag 13 november
15.00 - 17.30 uur
Eric Devries
Hij was ooit frontman van 'The Big Easy' waarmee hij in '92 de tweede plaats behaalde in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

De band werd geroemd vanwege de songs en teksten van Devries en viel op door de driestemmige samenzang en de combinatie van akoestisch en elektrisch gitaar


Vrijdag 16 december
20.00 uur
Howsa Goin zingt en speelt Ierse liedjes en folkmuziek.

De 7 musici zingen soms a-capella maar meestal gebruiken ze gitaren, mondharmonica, diverse fluiten en ritme-instrumenten voor de begeleiding. Met gemakkelijk in het gehoor liggende pubsongs, gevoelige ballades en af en toe een Nederlands lied op het programma.


Zaterdag 31 december
Een heel oud gebruik weer in ere hersteld: klok smeren!
Luid het nieuwe jaar mee in!
ANBI - K.v.K. 41015563
NL73 INGB 0660 3227 14
© 2008-2020 Stichting Wildervanck - Wildervank